Гери-Никол in the eye of the beholder или чии гащички са морални

567687_634_3541

Преди няколко дни популярната, но непълнолетна певица Гери-Никол (17 г.) пусна нов клип, който за броени часове „навъртя“ над 300 хиляди гледания и успя да предизвика възмущението на множество граждани.

В резултат, Комисията за закрила на детето поиска от СЕМ да се произнесе дали клипът не влияе отрицателно на „психичното, емоционалното и нравственото“ развитие както на самото дете Гери-Никол, така и на другите подрастващи, които имат достъп до клипа.

Нека видим кои елементи всъщност възмутиха морализаторите: Гери-Никол се появява с изрязани, блестящи панталонки, подобни на трико. Гримирана силно , тя танцува и прави чупки в кръста, при които задните й части се подчертават, разтваря краката си и плътно прилепналото трико очертава пубиса й.

Така описани, действията на певицата напомнят за хилядите изпълнения на непълнолетни и малолетни художествени гимнастички, състезателки по фигурно пързаляне, балерини, акробатки в циркови спектакли и танцьорки на латино танци.

Защо, обаче, публиката не се възмущава в тези случаи? Отговорът е прост – защото движенията, които Гери-Никол извършва, събуждат асоциации, свързани със секс.

Хората намират за възмутително, че момиче, което по смисъла на Наказателния кодекс е достатъчно зряло да прави секс, може да показва в публичното пространство движения, които дори не имитират самия секс, а просто са възприемани като съблазняващи от страна на публиката. Тоест, всяко момиче може да се чекне, да си вири оскъдно облеченото дупе и да разтваря крака, но трябва много да внимава какви внушения прави.

Ако, разтваряйки крака на 14 години, има шанс да завоюва медал за родината си, да е част от изкуството, то всичко е приемливо. Ако го прави с цел да спечели пари, предизвиквайки мръсното подсъзнание на зрителите, за което не е отговорно, то тя развращава както себе си, така и зрителите.

Уви, на практика няма голяма разлика. Ако сте гледали достатъчно фигурно пързаляне, ще знаете, че момчетата не излизат на леда с изрязани гащички, които да очертават дупетата им. Само момичетата го правят. Същото е и в танците, балета, детските шоута. Обществото априори приема за нормално тялото на момиченцето да бъде разголено, натруфено с пайети и силно гримирано, подобно на зряла жена.

Но когато има претекст с някаква обществена полза – спорт, родолюбие, естрадни конкурси, то всички нравствени устои се явяват приспани и публиката мощно аплодира. Да се смята, че кариерата на една гимнастичка не развращава малолетните зрители, както и самата нея, обаче също не е коректно.

Една значителна част от децата-спортисти са подложени още в ранна възраст на изключителен натиск – както психически (от родители и треньори), така и физически (от естеството на самия спорт), който изисква ежедневна отдаденост.

Това, заедно с откъсването на детето от естествената му среда, в която то трябва да почива и да играе, наред с подлагането му на изтощителни тренировки (понякога с продължителност от 11 часа), могат да го превърнат в психически и физически осакатен индивид, неспособен да създаде здравословна вътрешна нравствено-морална система.

Освен това, има голяма вероятност много други деца да последват неговия широко поощряван публично пример и да тръгнат по същия път. Всички презумпции, които правим въз основа на личния си мироглед, са свързани със собствените ни възприятияза приемливо и неприемливо, но не бива да забравяме, че Наказателният кодекс определя възрастта на Гери Никол за достатъчно зряла, за да има сексуални контакти.

На този фон, танцът й може да изглежда провокативен единствено за хората, за които интимните отношения продължават да са от тъмната страна на човешката личност – заровени табута, които миришат на мръсно.

материалът е писан за bunt.bg