SPENS a.k.a. 50 копеек

capture-20151021-181345Последните години българският рап изчерпа острия си тон и обговарянето на действителността чрез рими и ритъм изгуби давност. Големите корективи на политическата реалност – Ъпсурт – се умориха и слязоха от сцената, за да отстъпят място на новото поколение, което лапа „дупе-баклава“ и няма кой знае какво да каже, освен че е видимо доволно от участията си по телевизионни формати. Нещо, което и Устата правеше доста успешно преди 15 години.

Внезапно на този фон се появи новото парче на Спенс, за да запълни настъпилия вакуум. В новия си скандален клип „Ф.A.V.R. – Фак Америка Viva Russia“ Спенс е събрал всичко, създадено от добрата американска традиция, залегнала още през деветдесетте години на миналия век. Модерна визия и жени в оскъдно облекло, които извършват сластни движения с цел да продадат посредствен продукт на затъпелия потребител посредством опасните оръжия на секса. В случая обаче става въпрос за нещо съвсем различно.

Насред близането на бонбони на клечки, облите задничета и сосните устни, гримирани предизвикателно, Спенс има важно послание. А то е, че американците са тъпанари и угнетители, а Русия (или СССР, защото авторът не прави разлика между двете) е единствен коректив в съвременната сложна международна обстановка, която има своето епохално отражение и у нас. Като ползва клиширан формат, подходящ за промити от Mcdonald’s и Apple мозъци, той насочва вниманието върху сложни проблеми и предизвиква славянската общественост да се опълчи на консуматорския терор. Спенс не пести сили в това си начинание и сам разкрива персоната си без задръжки – закръглен торс, защитен със съветски шинел срещу медийни манипулации и килната съветска бойна шапка против кемтрейлс и бързи въглехидрати.

Интензивността на творбата му отеква в страстен бийт, а той бива подкрепен от женски вокали, които отразяват справедливия му гняв, близък до този на Ахил. Те пеят предизвикателно „Фък Америка“ и слушателите, възторгнати от думата „фък“, визуализират секс с въпросните дами в главите си и с радост запращат Америка в дебрите на ада.

Спенс обаче знае, че участието само и единствено на голи жени би принизило посланието, и затова в клипа има едно много силно противопоставяне на две фигури. Едната е на добър, слабоват гражданин от Русия, който дрънка на детска йоника и предизвиква умиление, а другата – на заплашителен и отблъскващ гол бежанец, опасан с взривни материали, с нахлузен чорап на ИДИЛ на главата и почти женски по форма гърди. Противопоставянето е особено впечатляващо, тъй като се вижда ясно, че руснакът скромно свири и се смее, а бежанецът се кълчи просташки, без да зачита суверенитета и демократичните ценности на страната ни.

Особено силно е присъствието на товарищ Сталин в клипа. Под въздействащия му бронзов поглед цветната феерия от цици, които затискат сладоледи, умело римувани намеци за господството на държавата Турция над България в условията на „театрална демокрация“ и тъжни спомени за времето, когато само се пиеше, а не се друсаше и пиеше, навеждат на мисли колко е било добре по времето на сталинизма. Информиран по този артистичен начин, българският зрител спонтанно скача от стола си и се провиква „Но да, къде е дисциплината, къде водката, къде е редът?“

И логичната реакция на масите не закъсня. Ще си позволим да цитираме част от коментарите под въпросния клип в youtube (правописът е запазен)

„Ехееее бях се отчаел че вече няма кой да казва истини в Рапа,ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ И БЪЛГАРИЯ И ВСИЧКИ СЛАВЯНСКИ НАРОДИ !!!“

„БОЛГАРИИ ЛЮБИТ РОСИИ !! ВСЕМ СЛАВЯНИ БРАТУШКИ !!“

„Nice ! Спенса отново наказва !“

Какво да кажем, освен че се радваме на появата на този Никола Вапцаров на рапа, който без пощада бие по закостенелите разбирания на облъчените граждани и зове за малко здрав разум. Разбира се, рапът е сложна работа и не е за всеки. Не можем да изключим варианта Спенс да иронизира тематиката и да подхвърля куп двулики шеги, опитвайки се да ни каже, че сталинизмът е ужасяващо явление, избило милиони хора. Или че СССР е една мракобесна формация от държави, подвластна на злокобното тоталитарно управление, наречено комунизъм, което е осъдено в световен мащаб наравно с фашизма. Не вярваме това да има предвид, защото би било доста тъпо и жалко за рап от такъв калибър, а на нас и през ум не ни минава подобна неприлична мисъл.