Електронно гласуване for dummies

Електронно гласуване CroppedНа 25-ти октомври ще се проведе референдум „за“ или „против“ въвеждането на електронно гласуване в България. Той ще бъде проведен заедно с гласуването на местните избори. С други думи, на народа ще се даде възможност да одобри или да се възпротиви срещу „чудото на технологиите“.

За тази цел с прости и ясни думи трябва да разясним какво представлява електронното гласуване и какви са явните ползи , както и да се разсеят някои митове, свързани с него:

1. Какво представлява електронното гласуване?

Простата възможност посредством интернет да дадете своя глас на парламентарни, президентски или местни избори, без да е необходимо да отидете в уречен ден на точно определено място.

2. Защо ни е необходимо електронното гласуване?

Защото дава възможност всички граждани да дадат своя глас – хора, постъпили временно в болница, хора в командировка, тези, пребиваващи в друг град или държава, хора с двигателни затруднения. Традиционното гласуване дава възможност само на част от тези групи да гласуват, а процедурата е тромава, трудна и излиза скъпо. Освен това, електронното гласуване ви предоставя чудесната възможност да пътувате през уикенда, в който се провеждат изборите, без да бързате по магистралата в неделя вечер, за да се приберете и тичешком да се втурнете към 5243-то СОУ, за да се наредите на опашката пред урните и след като сте успели да дадете своя глас, да останете в чудене цяла седмица дали сте отбелязали номер 34, или в паниката сте зачертали 37. Или пък 44?

3. Достатъчно сигурен начин за гласуване ли е електронното гласуване?

В живота нищо не е сигурно, освен смъртта. Но доколкото една система може да бъде сигурна, то електронното гласуване изпълнява това изискване . Традиционното гласуване прилага сложна методика, която е изпитана във времето. Но въпреки това в България се доказа, че подмяната на бюлетини, нарушенията в изборния ден и преброяването на несъществуващи гласове е далеч по-закоравяла традиция. Защитите, които се предвиждат при електронното гласуване, наподобяват тези, прилагани за плащането с кредитни карти и заверяването на документи с електронен подпис – дейности с доказано максимална степен на защита както на личните данни, така и на действията, които всеки човек извършва лично и конфиденциално в интернет. С други думи – ако сте в малка община, вероятността да подменят чувала с бюлети или да ви пишат гласувал, въпреки че вие в това време кротко копаете домати на селото на баща си, е стотици пъти по-голяма, отколкото някой да се сдобие с личния ви код, който е известен само на вас, или да хакне цялата система съвсем незабелязано, за да възпроизведе вашия вот. Тук можете да получите подробна информация.

4. Как електронното гласуване ще предотврати купуването на гласове?

А традиционното гласуване как го предотвратява? В края на краищата е въпрос на личен избор дали ви е по-важно да гласувате по съвест, или да получите 300 кила дърва за огрев.

Когато застанете пред листата с кандидати, единствено вашата съвест може да ви потикне какво да правите. Освен това, електронното гласуване дори предоставя възможността за корекция на вота в рамките на деня. И така, ако някой е надничал зад рамото ви, докато гласувате, то впоследствие имате шанса да поправите тази своя проявена слабост и да гласувате наново, коригирайки предходния си вот.

5. Ако се въведе електронно гласуване, ще можем ли въпреки това да гласуваме и постарому с традиционната бюлетина?

Да.

6. Какво ще стане, ако някой гласува през компютъра си, а после иде да гласува и с бюлетина?

Дублирането на неговия глас автоматично се анулира и се зачита най-късно подаденият вот. Така че риск от многократно гласуване няма, което не може да се каже за традиционното гласуване.

В обобщение, електронното гласуване е опит да се осъвремени участието на гражданите в изборния процес и да се разшири спектърът от възможности за гласуване, посредством все по-сериозното настъпване на технологиите в живота ни.

И най-вече, това ще бъде едно практично удобство за всички нас, които мразим да ходим в училището, където са ни викали „овцааа, меее“ в пети клас и сме решили да загърбим този спомен завинаги. Това, в случай, че не желаем да си останем овце за цял живот, нали.

Материалът е публикуван в bunt.bg